Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

6 Ağustos 2009 Perşembe

Vişneli un helvası tarifi



Gazetelerin yemek eklerinde yazar ya 'Denenmiş tarifler' diye. Çocukluğumdan beri vişneli un helvası dediğim zaman insanlar çok şaşırırlar. Halbuki ben de düz un helvası gördüğümde şaşırmış ve malzemesi eksik zannetmiştim. 'Aklınla bin yaşa' sözü tam Mesoş'um içinmiş...

150 gr margarin (Sana, Becel vb)
2 su bardağı un
1.5 su bardağı toz şeker
1.5 su bardağı su
1 avucunuzu dolduracak kadar, çekirdekleri çıkartılmış vişne

Vişneleri mıncıklayarak hem suyunun çıkmasını sağlayın, hem de küçük parçalara bölünsünler. Yağı teflon bir tencereye koyun. Çok kısık ateşte biraz eridikten sonra unun tamamını tencereye ilave edin. Çok kısık ateşte unu tahta kaşıkla kavurun. Her zaman karıştırmak zorunda değilsiniz. Arada kendi haline bırakabilirsiniz. Unun bu şekilde kavrulması bir saati buluyor. Un önce topak topak oluyor, sonra kendisini topluyor. Zaten görünce anlarsınız, ben bile anladım :-))

Kıvama geldikten sonra ocağı kapatın. Mıncıkladığınız vişneleri ve suyunu tencereye ilave edin. Karıştırarak vişne suyunu çektirin. Ocağı tekrar çok kısık açın. Önceden suda erittiğiniz şekeri, tahta kaşıkla karıştırarak, yavaş yavaş vişneli una ilave etmeye başlayın. Şekerli suyu böylece yedirin. Ocağı kapatın, demlenmeye bırakın. Birkaç dakika sonra sevis tabağına alın ve afiyetle yumulun :))

Unun yeteri kadar kavrulup kavrulmadığını ancak vişneleri una karıştırdığınız zaman anlıyorsunuz. Eğer un beyaz beyaz küçük topaklar halinde kaldıysa biraz daha uzun süre kavrulması gerekiyor demektir. Mesoş yaptığında hiç görmezdik beyaz beyaz topakları.

7 yorum:

  1. Tarifi aldik eksik olmayin da...visneleri nasil bulacagiz ? Biliyorsunuz bazi meyvalar ve sebzeler buralara daha cok Ispanya ve Fransa'dan geliyor. Global'lesen dünya anlayisina paralel olarak buralarda yasayan göcmen vatandaslarin sayesinde gerek Fas'tan ve gerekse Türkiye'den bol miktarda sebze ve meyva geliyor ve hic yoktan iyidir diyoruz.

    Yarin esim ile yabancilarin cogunluk ile alis veris ettigi pazar yerine gidecegiz, visne ariyacagiz. Olmazsa esim haftaya Cesme'ye gidiyor artik ona rica edecegim Cesme pazarinda baksin. Hani, pilavdan dönenin kasigi kirilsin misali deniyecegiz bu helvayi.

    Tekrar tesekkürler bu güzel tarifiniz icin. Sonuc size iletilecek olumlu veya topak topak ;-))

    Saglikli günler dilegiyle.

    YanıtlaSil
  2. Evet ya, öyle bir problem var, değil mi? En kötü ihtimalle, Çeşme'de de bulamazsa diyorum, belki dondurulmuş olanlarından alabilir eşiniz. Bunu da bulabileceği şüpheli ama, neyse.

    Yaptığınızda sonucu merakla bekliyorum, sevip sevmediğiniz sonucunu da tabi ki :))

    YanıtlaSil
  3. En önemli okurunuz ve yorumcunuz Yavuz un izniyle araya girebilirsem eger ))

    LinkedIn de karşılaşmamızdan bu yana fırsat buldukça okuyorum sizi. Açıkçası buna deydigini düşünüyorum.
    Depo niyetine kullandığım bir blogumda (http://bin960.blogspot.com), ilgimi çeken herşeyi biriktiriyorum; izninizle ve ... emri ... kavliyle helva tarifinizi Bin960 için istiyorum, sevgilerimle - izzet

    YanıtlaSil
  4. Nazik yorumunuz, düşünceleriniz için çok teşekkürler.

    Mesoş'umun (Meserret Fulat, 19.08.1911-06.07.2000) helva tarifini verdim gitti :)

    Sevgilerimle.

    YanıtlaSil
  5. Allah rahmet eylesin. Umarım bu tarifle adı uzun süre anılır. Sevgilerimle

    YanıtlaSil
  6. Değişik gözüküyor :) ama yeni tariflere her zaman açık olmak lazım umarım yaptığımda benimki de lezzetli olur :)

    YanıtlaSil
  7. Sevgili Ayşe,
    Umarım beğenirsiniz :) Sonucundan haberdar edersen, zahmet olmazsa, çok sevirim. Şimdiden afiyet olsun :)

    YanıtlaSil