Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

20 Ağustos 2009 Perşembe

Girit'li Hülya annenin lorlu tatlısı



Süt uyumuş, peynir doğmuş.

Yumuşak kıvama sahip olan lor peyniri tuzlu veya tuzsuz olarak üretilir. Narindir, çok uzun dayanmaz, çabuk bozulur. İtalyan peynirlerinden ricotta'ya benzediği söyleniyor, ben ricotta peynirini tatmadığım için bir şey diyemeyeceğim.

Favorim tatlı olanı. Kahvaltıda ince bir dilim kızarmış ekmeğin üstüne ince bir kalıp lor peyniri, üstüne vişne reçelinin suyu ve tam ortaya bir tek tane vişnesi, ya da bergamut reçelinin birkaç parçaya bölünmüş meyvesi, veya orman meyveli reçel sürerim. Bu, benim için kahvaltının kapanışıdır.

Lor tatlısı en sevdiğim tatlılardan biridir. Hani kurabiye gibi piştikten sonra şerbet dökülen. Fakat şerbetin miktarı çok önemli, yapış yapış olmasın da kurabiyeyi az bir şey ıslatsın. Mmm...

Dün akşam yemekten sonra tatlıya sıra gelmişti. Bir tabağın içinde börekler geldi. Hayda, ne işin var çayda, dedik, hep bir ağızdan. Büyükler güldü, tabi. İnceleyince şerbetli olduğunu gördük. Yaptığımız geyiği yazamayacağım, en sonunda bizim bile içimiz bulanmıştı :)))

Uzatmayayım, işte Girit'li Hülya annenin lorlu tatlısı:

2 Fırın tepsisi, 4 yufka için gerekli malzemeler:

- 750 gr tatlı lor
- 4 yumurta
- 1 tatlı kaşığı tarçın
- 2 çorba kaşığı toz şeker
- 1 su bardağı süt
- 1 su bardağı sıvı yağ

Şerbeti için:

- 6 su bardağı su
- 6 su bardağı toz şeker
- 1/2 limonun suyu
- 1 tatlı kaşığı tarçın

Yapılışı:

1. Şerbeti yapıp, soğumaya bırakın
2. Loru, yumurtaları, tarçını ve toz şekeri çatalla ezin
3. Süt ve yağı karıştırın
4. Yufkaları 2'ye bölün, tek kat olarak tezgaha serin, süt ve yağ karışımını fırçayla üzerine sürün. Birazını ayırmayı unutmayın, 8. adımda ihtiyacınız olacak :)
5. Yarım daire olan yufkayı üçgen biçimlerde 6 eşit parçaya bölün
6. Hazırladığınız lorlu karışımı yufkanın geniş tarafından 3 parmak kadar aşağıya bolca koyun
7. Malzemeleri koyduğunuz geniş tarafın uçlarından başlayarak sarın. Sigara böreği gibi değil, genişce ve yassı olarak
8. Bütün malzeme ve yufkalar bu şekilde yapıldıktan sonra, üzerine hazırladığınız yağ ve süt karışımını fırçayla sürün
9. Hafifçe yağlanmış fırın tepsilerine dizin
10. Önceden ısıtılmış fırında 150 derecede üstleri kızarıncaya kadar pişirin
11. Fırından çıkardığınızda soğumuş şerbeti kepçeyle üzerlerine yedirin
12. 5 dakika sonra tatlıları alt üst yapın
13. Servis tabağına alın
14. Fırın tepsilerinde kalan şerbeti üzerlerine dökün

Ilık ılık afiyetle götürün :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder