Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

19 Ağustos 2009 Çarşamba

Kim duracak, kim geçecek, kim bekleyecek?

'Egeliler başkadır' derler her iyi örnekte. Aliye Kavaf'da bir röportajında buna yeni bir 'açılım' getirmişti: 'Ege'nin muhafazakarı bir başkadır.' diye.

Konumuz 'trafik'; başı politika-siyaset olmasa bile, sonunu oraya bağlamak isteyenlere engel olmayacağım. Yahu, durun hemen ne panik oluyorsunuz; şimdi 'yıllık iznimi kullanıyorum' diye böyle. İznim bitince yine eskisi gibi olacağım; tabi o kadar sabredebilirsem ;-)

Ege'deyim ya, buranın insanlarının trafikte de farklı olup olmadığını gözlemliyorum. Keşke gözlemlemeseydim, dedim bir ara. Kavşaklardaki, yollardaki trafik ışıklarına riayet etmiyorlar kardeşim ya. Kırmızı ışık ne içindir, ya da diğerleri, kimse bunu öğretmemiş galiba. Kırmızı yanarken de geçiyorlar 35 ve 45 plakalılar (gördüklerim bunlardı). Yeşilde dursalar, diyeceğim ki burada trafik ışıklarının renkleri tam ters anlamda. Kırmızıda durmuyorlar, yeşilde durmuyorlar, sarıda hiç durmuyorlar. Tali yoldan ana yola çıkarken, emniyet şeridinden giderken, hız sınırı varken, aynı vurdumduymazlık hatta 'yurdumduymazlık'. Sanırsınız babaları şöyle tembih etmiş;

- 'Kızım, oğlum, bak, bu yolu ben 'senin' için yaptım. Sahibi sensin!'

Tabi ki babaları yapmıştır yolu. 'Devlet Baba'ları yapmıştır. Fakat, sadece 'en akıllı ana-babaların en akıllı çocukları' için değil, yayasıyla, otomobillisiyle, kamyonlusuyla, motosikletlisiyle tüm vatandaşları için yapmıştır!

Dün akşamüstü yaşadığımız olay tuzu biberi oldu. Yuvarlak kavşaktayız, kırmızı yanıyor, bekliyoruz. Yeşil yanınca yuvarlağın diğer ucuna geldik. Orada da kırmızı ışık yanıyor, yine bekliyoruz doğal olarak. Bir araç arkamızdan korna çalıyor, biz ne oluyor diye anlamaya çalışırken arkamızdaki yanımıza gelip 'Yürüsene!' deyip, bastı gaza. Yoksa yeşil mi yandı diye baktık, yok öyle bir şey, hala kırmızı. O arada iki üç araç daha beklemeden geçip gitti. Basıp geçenlerin hepsi 35 plakalı. Bunu yapanlar, plaka numaraları hangi ilin olursa olsun, sepetteki çürük elmalar. Çürük elmanın yavrusu büyüyünce çürük elma olmaya devam edecek. Sepette sağlam elma kalmayınca, çürükler duble çürükleşecek ve bu böyle sonsuza kadar devam edecek. Ta ki çürük-çürük-çürük elmanın torunlarından birinin kafası bu işte bir yanlışlık olduğuna basana kadar...

'Egeli bir başkadır'a bir parantez açmak istiyorum, 'Trafik konuları hariç, Egeli bir başkadır.' Sanırım dünya standartlarında ya da ona yakın bir 'Trafik' yasamız var; 'trafik kurallarına uyum yasası'nın çıkması için illa ki 'muasır medeniyetler'den bir 'dürtükleme' mi bekliyoruz, anlamadım ki.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder