Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

23 Haziran 2009 Salı

Foça'da orman yangını

Sabah tedaviye geldim, saat 9'u 10 geçiyor. 9.30 civarında ilk seansım başlayacak.

NTV'yi izliyorum ve Foça'daki orman yangını haberini dinliyorum. Orman Genel Müdürü Osman Kahveci Ankara'dan NTV'nin sorularını yanıtlıyor.

TV'de görünüyor, ağaçlar cayır cayır yanıyor. Orman cayır cayır yanıyor. Alevlerin ekrandaki görüntüsü bile korkunç. Yangın bazı yerleşim alanlarına çok yaklaştığı için evler tedbir amacıyla boşaltılmış. Orman Genel Müdürü yangının çıkış sebebini henüz belirleyemediklerini, önceliklerinin yangını söndürmek olduğunu söylüyor. Ama büyük ihtimalle 'insan'dan kaynaklanmış olabileceğini söylüyor. Tabi daha fazla açıkladı, benim 'insan' diye kısaca geçtiğim ifadeyi. Ama önemi var mı?

Tedaviden döndüm, devam edeceğim etmesine ama gündem değişmiş! Sağlık Bakanı'nın görevden aldığı İstanbul İl Sağlık Md.'nün yerine yenisi atanmış vs vs. Orman zaten yanmış bitmiş, haberi yansa bitse çok mu!

'Doğal afet' diye öğrendiklerimizin önemli bir kısmı insan eliyle doğanın yok edilmesi sayesinde yaşanmıyor mu? Bu yangını ele aldığımızda, 'Otel yapmak için yakmışlarıdır.' diye hangimiz düşünmüyoruz? Böyle düşünmek için kapı gibi nedenlerimiz yok mu? Kim, ne zaman, nasıl Foça'nın bu sabah yanan ormanını geri verecek?

2 yorum:

  1. Ispanyol bir arkadasim söyledi, Ispanya'da böyle bir yangin olunca bu yanan alana 25 sene boyunca hic bir sekilde bina yaptirilmasina müsade etmiyorlarmis... Bôylece art niyetli kisilerin bina emelleri 25 seneligine önleri kapatiliyormus bu itici kanun yüzünden.

    YanıtlaSil
  2. Bizde de şöyle oluyor: yanan orman artık orman vasfını yitirmiş kabul ediliyor -çoğu zaman-, ve orası Hazine'ye devrediliyor. Ardından satışa çıkarılıyor.
    Bu durumda 'kimler cebinde kibritle ormanda ve/veya Hazine'nin kapısında dolaşıyor' diye dertlenmek de sade vatandaş olarak bize düşüyor.

    YanıtlaSil