Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

14 Eylül 2010 Salı

İmam ve cemaat meselesi

''Yüzde 58'e 42'lik sonuç, 
'toplumun bölündüğü' savlarını geçersiz kılmıştır.''

Yukarıdaki ifadelerin sahibi olan Cengiz Çandar'a göre, eğer yanlış anlamıyorsam, toplumun bölünmüşlüğünün kanıtı, matematiksel olarak %50-50 imiş. 

* * *

Yakup Sağlam, Niğde TV'deki sunuculardan birisi. Sokaklarda elinde mikrofon, bazı konularda halkın fikrine başvuruyor; bir nevi referandum yapıyor da denilebilir. İşte sorular ve yanıtları:
  • Mustafa Kemal'in silah arkadaşı İsmet İnönü referandumda evet diyeceğini açıkladığı için Kemal Kılıçdaroğlu tarafından CHP'den ihraç ediliyor; sizce bu demokratik bi hareket mi?
Halk bunu antidemokratik bulmuş...
  • Çevre Bakanlığı nesli tükenmekte olan dinazorları koruma altına aldı, sizce bu yeterli bi önlem mi?
40 kişiden sadece 4'ü 'dinazor hala var mı' yanıtını verdi; geri kalanlar 'sadece dinazorlar değil, bütün hayvanlar korunmalı' dedi; üniversitede okuyan bir kişi ise 'ormanlar yok edilirse, dinazorların neslinin tükenmesi çok normal' yanıtını verdi.

Yukarıdaki matematiksel açıklama ile röportaj sorularına verilen yanıtları yan yana getirdiğimde şu görüşleri düşünürken buldum kendimi:
  1. İmamı osuran cemaatten ne beklenir ki?
  2. Bu cemaat böyle imamları mı hak ediyor?
  3. Eğer öyle ise, kurunun yanında yaşın da yanması üzücü değil mi?
Bu arada, en azından benim bildiğim kadarıyla, Yakup Sağlam'ın vatandaşla ilk karşılaşması şu sorularla olmuş:
  • New York'taki Özgürlük Heykeli'nin Türkiye'den kaçırıldığı ortaya çıktı; değerlerimize sahip çıkamıyoruz; siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
  • Almanya Cumhurbaşkanı Adolf Hitler İsrail'e savaş açacağı yönünde açıklama yaptı. Sizce Türkiye nasıl bi tavır sergilemeli?
Bu sorulara verilen yanıtları, halkla olan ilişkinizin yakınlığına bırakıyorum...

2 yorum:

  1. Blogunuzun yeni teması eskisine göre daha iyi olmuş Dilek hanım. Rengi de halk oylaması sonrası dönemin mana ve ehemniyeti yönünde uygun düşmüş, hayırlı olsun:)

    YanıtlaSil
  2. İzzet bey inanır mısınız, rengini aynen söylediğiniz gibi düşünüp değiştirdim :))

    YanıtlaSil