Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

17 Mayıs 2009 Pazar

Fıtıııık, kaynımda da var (Cem Yılmaz)

Perşembe gecesini hastanede geçirdim.

Salı günü rehabilitasyon tedavim her zamankinden biraz daha erken bitmişti. Tedaviden sonra yaklaşık bir yıldır anneme gidiyorum Salı günleri; Cumaları da eve dönüyorum. Annem ta çocuklumdan kalma bir alışkanlıkla çayımızı demlemişti ve çok sevdiğim çay keki de yapmıştı. Kendimi bildim bileli şöyle bir uygulamamız vardı: annem görev yaptığı İstanbul Kız Lisesi'nden eve dönünce hemen çay yapardı. Yanında geliren fırından aldığı simit ya da çeşitli kurabiyeleri yerken, o gün neler yaptığımızı birbirimize anlatırdık, annem de dahil. Hiç birbirimizin sözünü kestiğimizi veya anlatılanlara ilgisiz kaldığımızı hatırlamam. Bu, annemizden gördüğümüz ve aldığımız bir terbiyeydi. Di'li geçmiş zamanı kullanmam, şimdi hala devam ettirmediğim anlamına gelmesin. Çevrem geliştikçe, yeni yeni kişiler tanıdıkça ve yeni yeni terbiyelerle karşılaştıkça, insanları bu terbiyeyi hakkeden ve hak etmeyen diye iki kategoriye ayırmayı öğrendim.

Bir yandan annemle çaylarımızı yudumlarken, bir yandan da o Salı günü tedavide koordinasyon çalışmalarında kol-bacak ve ne varsa nasıl birbirine girdiğini anlatıyordum. Birinci motor nöron zedelenmesine bağlı olarak denge ve hareketlerin koordinasyonuyla ilgili sistemler ve santral bağlantılar sağlıklı çalışmıyor. Bunların uyumlu ve sağlıklı çalışmalarını sağlamak için mette (yatak) ve ayakta yapılan çeşitli koordinasyon hareketleri var. Mettekilere örnek olarak şunu verebilirim: sırt üstü yatıyorsunuz, sağ dizinini karnınıza doğru çekerken sol kolunuzu yana açıyorsunuz ve hareketi sağ diziniz ve sol kolunuzu ilk konumlarına getirerek bitiriyorsunuz. Hemen ardından sol dizinizi karnınıza çekerken sağ kolunuzu yana açıyorsunuz ve yine ilk konumlarına getiriyorsunuz. Bunları peşpeşe minimum 20 kez tekrarlıyorsunuz. Bu ve benzer çalışmalardaki amaç, yürürken sağ adımımı atmaya başladığımda sağ kolumun da istemsiz olarak havaya kalkmasını engellemek.

Ne kadar komik şeyler yaptığımı anlatırken belimdeki ağrı başlamıştı. Eve geldiğimde yine devam etti. Gece çok rahatsızdım. Sabah kalktığımda daha iyiydim. O gün nöroşirürji profesörümle kontrol randevumuz vardı, aşkımla beraber gittik. Eve geldiğimizde belimdeki ağrı biraz şiddetlenmişti. O geceyi nasıl sabah ettim bilmiyorum, kısıtlı olan hareketlerim daha da kısıtlanmıştı, neredeyse hiç eğilemiyordum, sağa sola dönemiyordum. Fizik tedavi doktorumu aradım ki ne yapayım diye, hemen MR dedi. Tedaviye gittiğim OrNöRam'ın yanındaki merkezde MR çektirdik ve doktorum muayenesini yaptı. 'Bu akşam burada kal, hemen ağrını rahatlacak birşeyler yapalım.' dedi. Zaten evim gibiydi :) Perşembe gecesini orada geçirdim. Cuma sabah MR sonucunda nur topu gibi bir fıtığım olduğu müjdelendi. Aklıma hemen Cem Yılmaz'ın 'Eveeet, kaynımda da var' demesi geldi, ve güldüm.

7 yorum:

  1. Öncelikle size iyi pazarlar diliyorum, yazinizi okudum, sizde de kaynimda da var olandan varmis.Ister istemez Cem yilmaz gözümün önüne geliyor:-) Gecmis olsun. Esim belfitigindan ameliyat oldu. Önce kac kisiye sorduysak herkes kafasina göre bir söy sôylüyor ama isin en güzel cevabini bu isin doktoru söylüyor. Ameliyat oldu ve masallah gayet iyi. Artik esim ile beraber zevk ile ütü yapmaya basladik. Yeter ki agir hareketlerin yinede hic birini yapmasin. Size tekrar gecmis olsun, kuvvetinize hayraniz. Ve bu kuvvetiniz hep kalsin. Iyi hafta sonlari...

    YanıtlaSil
  2. Hep unutuyorum " Güzel ülkemden istatistikler" e bayildim. Hele ikinci cocuk isteyerek beni onurlandirdi bir harika. Tesekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Geçmiş olsun dilekleriniz için tekrar çok teşekkürler. Tedavinin benim açımdan en sıkıcı ve zor tarafı sürekli yatmak; oturmak bile yasak, en azından beş gün daha.
    Magazin köşesinin başlığındaki 'gaz' kısmını büyük harflerle yazmamın sebebi, birilerinin ciddi ciddi söylediği bazı şeylerin başka birilerine ne kadar 'gaz gazoz' gelebildiğini göstermekti. Bunu başarmışım galiba :)
    İyi haftalar olsun.

    YanıtlaSil
  4. Ornöram'a şikayet yazılmaması için özenle çaba harcanmış. Bence bu merkezin hasta sağlığı açısından kapatılması gerekmektedir.

    Ornöram Mağduru

    YanıtlaSil
  5. Sanırım bir yanlış anlama söz konusu, hiçbir şey için herhangi bir çaba harcamıyorum. Sadece kendi deneyimlerimi yazıyorum.

    Örnöram'daki rehabilitasyon ve fizik tedavi sürecimin, 2010 Nisan'ında tam 3 yılı dolacak. Ocak 2007'de geçirdiğim 2. beyin ameliyatı dolayısıyla 'geçici felç' dedikleri bir durumdayım. Nisan 2007'den beri 6 gün, şimdilerde ise haftada 2 gün olmak üzere sabah 9-akşam 6 Ornöram'da tedaviye devam ediyorum.

    Bu yazınızdan anladığım kadarıyla Ornöram'da en hafif tabiriyle sevimsiz bir süreç yaşamışsınız. Çok geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  6. Sevgili Kasap,

    Öncelikle çok geçmiş olsun, ameliyat kısmı hariç ne kadar can yakıcı bir rahatsızlık olduğunu gayet iyi bilirim. Umarım, geçen sürede sağlığınıza kavuşmuşsunuzdur. Tekrar geçmiş olsun.

    YanıtlaSil
  7. Engelli oğlumu sadece 1 seans getirdim ve bu 1 seansın karşılığında devletin bizlere verdiği 30 seanslık hakkın tamamını kullandı gösterip ücretini aldılar. Hiç tavsiye etmiyorum... Arkanızdan her türlü işi çevirebilirler giden aileler dikkatli olsunlar..

    YanıtlaSil