Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

29 Aralık 2009 Salı

Özgürlüklerin artmasının olumlu sonuçları

25 Aralık'taki yazımda söz vermiştim, Ali Babacan'ın Bülent Arınç'a hazırlandığı iddia edilen suikast için neler söylediğini yazacaktım. Murat Yetkin'e şöyle konuşmuş:
 
"Türkiye ekonomide temel rotasını oturttu. Özgürlüklerin artması, Türkiye’de hukuk devleti ilkesinin benimsenmesi... Halk artık bu ortamı yaşadıktan sonra olumlu sonuçlarını gördükten sonra , hele hele Türkiye’nin dış profilini dikkate aldığınızda ben pek çok şeyin artık  Türkiye’de oturduğunu düşünüyorum."
Öncesi ve sonrası var konuşmasının. Ben boyalı alanla ilgili bir kaç örnek vermek istedim. Bakalım Babacan örnek verseydi, benimkilerle örtüşen olur muydu?

Özgürlükler artınca, Dolapdere'deki olaylarda kalabalığa silah doğrultan ve 'Sokakta gezen çöpçüyüm. Ekmeğime bakarım, gerginlik varmış yokmuş bana ne. Para verdiler, git sık dediler.' diyen T.G. serbest bırakıldı. Çukurova Üniversitesi Rektörlüğü öğretmenlik formasyon hakkı içim eylem yapan Fen Edebiyat Fakültesi öğrencileri için polise 'Dağıtın bunları.' dedi. Bülent Arınç ise, kendisi gibi milleti verdiği oylarla mecliste olan bir başkası hakkında 'Hele bir kadın var içlerinde(..) Çok garip bir yaratık.' dedi. Yine, özgürlükler arttığından olsa gerek, daha önce Danıştay'dan dönen köprü ve otoyolların özelleştirilmesi için geri sayım başlatıldı. SGK krizde işyerleri nefes alsın diye denetimleri azaltarak, dershane, sürücü kursu ve otelleri özgür bıraktı; denetim sayısı 729'dan 135'e indi. Deniz Feneri e.V davasında Alman savcının Türk makamlarca basılmasını istediği 12 şirketin yerinde özgürlükler rüzgarı sayesinde yeller esiyor. Özgürce tekmelendiği için omurgasının kuyruk sokumuna yakın yerinde kırık oluşan, Tekel eylemine katılan işci Ali Can Akyel, hayatta kalmayı başarırsa, belden aşağısı felçli, ama özgürlükleri artmış bir vatandaş olacak.

Babacan'ın örnekleri onlar değildir mutlaka, diyorsanız, aşağıdakiler olabilir mi, olamaz mı, siz özgürlüğünüz oranında karar verin artık.

Mehdi Eker'den Bitlis'te yardım isteyen vatandaş 'Artistlik yapma' diye, özgürce azar işitti. TİB Başkanı Şimşek'in 'Teknik olarak mümkün değil' dediği Yargıtay Birinci Başkanlık ana santralini özgürce dinlediği ortaya çıktı. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan, Fashion Days moda organizasyonuna katılıp katılmamakta özgür olan markalardan katılmayanları özgürce fişledi. Gecekondulara oy uğruna özgürce verilen elektrik, ilim irfan uğruna İTÜ'nün Nanoteknoloji Merkezi ve Uzay ve Havacılık Merkezi'ne özgürce verilmiyor.

Kadıköy'de krizi protesto etmek için kurulan Halk Kürsüsü'nde 'Tüpümüz bitti. Banyo yapmaya arkadaşıma gidiyorum. Bu halde yaşıyoruz. Söylemek istediğim tek şey var: Allah belanı versin (...)' diyen özgürlüklerinin arttığını zanneden vatandaşa, 2 yıl hapis istemiyle dava açıldı, özgür özgür (6 Kasım, Radikal). Bir başka dava da, özgür olduğunu sanan 13 yaşındaki bir çocuğa açılmıştı, hatta seçim otobüsüne alınan çocuğun ensesinin özgürce sıkıldığı, korumaları tarafından da özgürce tartaklandığı iddia edilmişti (27 Haziran, Radikal). YÖK'ün harç zammını özgürce protesto edebileceklerini zannedip, 'Biz açız, harçlarımızı ödeyemiyoruz, siz döner yiyorsunuz.' diyen öğrenciler önce 'adaba davet' edildi civanım delikanlı tarafından; ardından polisler yaka paça gözaltına alıp karakola götürdüler. Orada bulunan vatandaşların alkış ve ıslıklı protestosu üzerine, Çevik Kuvvet bölgede güvenliği sağladı. Babacan'a sorsan, protesto eden vatandaşların(!) güvenliğini sağlamak amacıyla Çevik Kuvvet'in geldiğini söyler. YÖK'ün yeni yönetmeliği uyarınca işten çıkartılacak olmalarını protesto eden 49 İstanbul Üniversite'li asistan hakkında gayet özgürce soruşturma başlatıldı. Rize'de 'Açız, terörist mi olalım?' diye bağıran vatandaş gözaltına alındı.

Aaa, van münüt ya. Bir civanım delikanlı ne demişti, protestolar için, IMF ve Dünya Bankası'nın toplatısının açılışında? 

"Dışarıdaki protestoya kulak verelim."
 Sonrasında Taksim yerle bir olunca da,

"Dışarıdaki mağdurların, mazlumların protestosunu kastettim.(..)Eğer protesto edeceksen, gel megafonu al eline, bağır çağır."
Aman sevgili özgürlüğü artmış vatandaş, bu ortamda yukarıda yazdıklarımı da hesaba katarak sonuçların ne olduğunu gör, e mi?

Son cümle: "Türkiye'de hukuk devleti ilkesinin benimsenmesi..." diyor ya Ali Babacan, YÖK gibi önemli bir devlet kuruluşunun başında bulunan şahsın "Hukukun arkasından dolanmak" özlü sözünü tek geçerim...

Yoksa, hukuk devleti olma ilkesi bile mi özgürlük rüzgarlarına kapıldı ne?

2 yorum:

  1. zeynep adalı özkum29 Aralık 2009 23:27

    bu yazınıza ve hatta bundan sonrakilere de yorum morum beklemeyin.az önce iş yerinin yeni yıl kutlamasından geldim.öyle bir kutlamadır ki patron konuşmasını ''cumhuriyetinize sahip çıkın.değerlerinizi koruyun''ile bitirdi.çaresizlik çok kötü.durum tespiti yapmak ızdırap verici.yorumlar sanırım artık tükendi.gözleri sıkı sıkı kapatıp ''bitti mi?'' diyeceğiz en cesurumuza.

    YanıtlaSil
  2. Bu yazini okuyunca gayet sakin yerimden kalkip kendime bir cay yaptim ve bir kere daha okudum.
    Benim icin bazi yazilar vardir ki, defalarca okudugum yazilar olsun okumaktan bikmadigim, Ugur MUMCU'nun olsun, Ahmet Taner KISLALI'nin , Aziz NESIN'in olsun tekrar tekrar okumaktan bikmadigim ve hic te bikmayacagim.
    Bazi kesime isin artik sakaya gelir bir yaninin olmadigini tekrar tekrar bikmadan söylemek gerekiyor, saniyorum.
    Özgürlügûn anlamini bana göre yazinda cok güzel anlatmissin, özgürlügün tarifi icin hic te sözlüge bakmaya gerek yok...
    Fakat ben bir seyi halen anlamis degilim, dünyada en güzel ask, duygu, his kelimeleri ile dolu en anlamli kelimeler ile ve özen ile yapilmis ask sarkilarina sahip olmamiza karsi yinede kadinin en cok hirpalandigi, en cok zarar gördügü ve kadina sayginin olmadigi bir ülkede yasiyoruz. Bu ne bicim bir kel alâka.

    özgürlükte böyle degilmi, Sarisin Dev adamin baslattigi bir özgürlük, bagimsizlik, hür olabilme mücadelesini en güzel örnekleri ile vermis olan bir ülke olarak simdide karanlik bir dünyaya dogru giden bir ülkeyi örnek olarak tüm dûnyaya gôsteriyoruz.

    Yanimizdaki Iran'in göstermis oldugu protestolar bile bizi uyandirmaya yetmiyor enteresan degilmi...

    Bu yazinida sakliyorum diger bazi yazilarini sakladigim gibi. Sakinlestiriciye ihtiyacim oldugu zaman, icim SIKILDIGI vakit, tekrar okumak icin.
    Tesekkürler Dilek...

    YanıtlaSil