Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

7 Mayıs 2011 Cumartesi

Cumartesi yazıları

Ne zamandır aklımda vardı, cumartesileri KEYİFLİ ve 'LIGHT' yazılar yazmak.

www.theicecreamcellar.com


Şarap ve yaşam kültürü üzerine yayımlanan Karaf Magazin'in son sayısındaki bir yazı bana 'İşte başlangıç yazısı budur arkadaş' dedirtti. Neticede o da KEYİFLİ ve 'LIGHT' seçenekleri de mevcut :)  



Dondurmanın tarihçesini merak edenler yazının özetine buyursunlar:





''Hiç bir icat gökten düşmediği için, her birinin bir de tarih öncesi var. Dondurmaya baktığımızda karşımıza bundan 4 bin yıl önce Çinlilerin pirinci, baharatı ve sütü karıştırıp iyice pişirdikten sonra karın içine yatırarak elde ettikleri yumuşak lapa çıkıyor. Tarihçilerin dediğine göre bu soyluların önde gelen, aradıkları yemeklerden bir tanesi. Çünkü hayvanların sütünün sağılması yeni başladığı için süt çok değerli bir malzeme, herkesin elde etmesi mümkün değil ve sütlü buz büyük bir zenginlik belirtisi olarak kabul ediliyor.
Zaman içinde Çinliler donmuş yiyecekleri hazırlamakta ustalaştıkça meyveli buzlar da gelişmiş. Meyvenin posasını da içeren meyve suyu ya buzla birleştirilmiş ya da sütlü buza karıştırılmış. Kaynaklardan 13. yüzyılda Pekin sokaklarında el arabalarında  çeşitli bulu tatlıların satıldığını okuyoruz.
Sütlü ve meyveli buzlar Avrupa'da ilk kez 14. yüzyıl İtalyasında ortaya çıkmış. Yeraltı mahzenlerinde kış buzunu korumak pahalı olduğu için sadece zenginler buzlu tatlılardan yiyebiliyordu. Donmuş tatlılar İtalya'dan  Fransa'ya geçti. 
1560'larda teknik bir icat sayesinde üretimi kolaylaşır ve artar. Floransalı şekerciler dünyanın ilk ve tamamen katı dondurmalarını üretmeye başlarlar. İtalyan göçmenler bunu Avrupa'nın başka ülkelerine götürürler. El arabalarında sattıkları dondurma herkesin edinebileceği bir yiyecek haline gelir. ''
Dondurmanın ülkemizdeki macerası ve külahla ilgili ilginç bilgiler de var Ahmet Eken'in ''Dondurma: Sütlü, tatlı ve soğuk bir yiyecek'' başlıklı yazısında. 


Karaf magazin bir şarap dergisi olduğu için, dondurmayla içilebilecek şarap önerilerini de Mine Türkili kaleme almış. 

''Çikolatalı dondrmanın yanına ağır yıllanmış şaraplar yakışıyor. Hafif tatlı bir kayısılı dondurmayla sek beyaz şarap uyumlu bir ikili olabilir. Yoğun bir kırmızı şarap ile şekeri az ama yoğun çikolata tadı hissedilen bir donurma iyi gidebilir. Köpüklü şarap ile armut, elma, nar, kayısı ve şeftali gibi meyvelerin baskın olduğu bir dondurma; daha tatlı, yıllanmış ve likör şaraplarıyla kremalı, karamelli dondurmalar eşleşir.''

Mine Türkili'nin bence en önemli uyarısı: dondurmanın gerçekten soğuk, yani tabiri caizse buz gibi olması gerektiği.

Şarapla dondurma mı? demeyin; önce deneyin! 

2 yorum:

  1. OOooohhhhh, valla cok büyük bir keyif alarak bu yazini okudum, genelde tüm yazilarini cok büyük bir keyif ile okuyorumda, bu bambaska bir keyif verdi..;-))O gaddar tarifi en kisa zamanda denemek istiyorum, Cikolatali dondurmanin yanina agir yillanmis sarabi yakistiralim bakalim...Gûzel bir pazar dilegiyle...

    YanıtlaSil
  2. Yazarken ağzım, dilim, damağım kamaşmıştı valla :))

    Aşkımla ilk denememiz Porto ile karamelli dondurma olacak :))) Ayyy, yine sulandı ağzım yaaaa...

    YanıtlaSil