Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

28 Mayıs 2011 Cumartesi

Beden için ideal saatler: Neyi ne zaman yapmalı?

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Doç. Dr. Kürşat Karacabey, insan vücudunun her işi yapabilmesi için ideal bir saati bulunduğunu, hangi işin hangi saatte yapılması gerektiğinin insan genlerine kodlandığını söylüyor.


İşte saat saat yapmanız ve yapmamanız gerekenler:


07.00
Organizma uyanmış ama hala zayıf. Kaslar ve eklemler ısınmamış. Bu saatte spor yapmaktan kaçınmalıyız. Onun yerine güzel bir kahvaltı sindirim sistemini iyi çalıştırır. Mmmm... Şöyle yumurtalı, kızarmış ekmekli bir kahvaltı... Bir de hazırlayan varsa - aşkım gibi - süper oluyor valla ;-)


08.00
Nabız ve tansiyon yükseliyor. Uyurken yaklaşık 60 olan kalp atım sayımız, yaklaşık 72-78'e çıkar. Çalışmamız için gerekli olan bu artış, kalp krizi riskini de artırabilir. Kahvaltı sonrası içilen sigaraya dikkat. 


09.00 - 11.00
En etkin çalışma saatleri. Kısa süreli bellek en üst seviyede. Aynı zamanda konsantrasyon ve mantıklı düşünüp karar vermek için de ideal saatler.


12.00 - 14.00 
Yorgunluğun baş göstermeye başladığı saatler. Dikkat dağılmaya başlar ve uyku hali oluşur. Bu saatlerde öyle uykusu yapabilen kişilerde enfarktüs geçirme oranı yaklaşık %30 oranında düşer.


15.00
İkinci en verimlilik dönemi ve insanın kendisini en mutlu hissettiği saat. Mutluluk hormonu endorfin salgılanması en yüksek seviyeye çıkar. Yeni işler için enerji yeniden gelmiştir, belleğimiz tam yerindedir.


16.00 - 17.00
Adrenalin hormonu en yüksek seviyede ve kaslar çok güçlü durumda. Kuvvet artışı en yüksek seviyede olduğu için organlar yüksek performansla çalışmakta. Beyin-kas koordinasyonu mükemmel boyutta. Küçük kas gruplarının da en güçlü ve etkili olduğu saat dilimi. Yapılan istatistiklerde olimpiyat rekorlarının en çok bu saatlerde kırıldığı saptanmış.


18.00
Vücutta yorgunluk başlar, kasların gücü düşer. Midenin en fazla asit salgıladığı saatlerdir. Pankreas bu saatte oldukça aktiftir. Akşam yemeğine başlamak için ideal saat.


19.00 -  20.00
Vücut uykuya hazırlık yapmaya başlar. Melatonin hormonu havanın kararması ile birlikte salgılanır. Kan basıncı azalır, nabız yavaşlar.


21.00
Aman dikkat, yemek yemenin en tehlikeli olduğu saat! Sindirim işlemi sona ermiştir. Bu saat ve bu saatten sonra yenilecek herşey midede hazmedilmeden bekler. Hazmedilmeyen bu besinler midede çürüyecek ve zararlı çöp halini alacak. Iyyy, yazarken bile kötü oldum! Bundan böyle gece atıştırmalarına SON!


22.00
Alyuvarların aktivitesi artar, bağışıklık sistemi etkin çalışmaya başlar. Bu saatten sonra sigara içilmemeli çünkü vücut zehirli maddeleri uzaklaştıramaz.


23.00
Uyku için en ideal saat. Stres hormonu salınımı oldukça azalır, vücut gevşemeye başlar, rahatlama ve sakinleşme hali oluşur. Tansiyonumuz ve vücut ısımız düşer. Kalp ve beyin aktiviteleri yavaşlar. Beyin aktivitesinin yavaşladığı konusunda şüphelerim var, en azından kendi beynim için söyleyebilirim bunu. Acaba, iki kez ameliyat edildiği için olabilir mi?


24.00
Biz uyurken, vücut kendini onarmaya ve yenilemeye başlar. Akşam yemeğinde aldığımız besinler hücrelerin onarımı için kullanılır. Hücreler yenilenir ve saçlarımız uzar. Uyku esnasında yıpranan bütün dokularımız yenilenir. 


01.00 - 02.00
Verimlilik ve dikkatin en düşük olduğu saatler. Görme ve refleksler de zayıftır. Tamam, şimdi anladım civanım delikanlının Anayasa değişikliği sürecinde yüce Meclis'i neden bu saatlerde çalışmaya zorladığını!


03.00
Bu saatlerde insan içe dönüktür, bedebsel ve ruhsal olarak karanlık bir safhadır. Melatonin hormonunun salgılanması arttığından kişi tembel ve kararsızdır. Bu saatlerde bunalıma girme ve intihar eğilimleri yüksektir. 


04.00
Vücut kendini yeni güne hazırlamaya ve enerji üretmeye başlar. Kan basıncında yükselme ve damarlarda gerilmeler oluşmaya başladığından 04.00-06.00 saatleri arasında enfarktüs krizi geçirme oranı yüksektir. Kalp rahatsızlığı olanlar ve erken saatlerde spor yapanların dikkatli olması gerekir.


05.00 - 06.00
Yeni güne merhaba! Stres hormonu gündüz değerinin yaklaşık 6 katına çıkar. Gece kaybedilen enerji tekrar yerine konulur. Metabolizma hareketlenir ve günlük işler için enerji ve protein sentezlenir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder