Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

12 Nisan 2010 Pazartesi

Bir zamanlar yargı bağımsızlığı, HSYK'da Bakan, Müsteşar...

'Bir zamanlar' kalıbını çok severim, çünkü herkes herşey için kullanır. Mesela, eskinin değerlerini özleyenler toplumsal değişimi anlatırken de, herhangi birisi sağlığından bahsederken de 'Bir zamanlar...' diyebilir. İyiye, kötüye aynı mesafededir, fark gözetmez. Diğer bir güzel özelliği de, karşılaştırma yaparken sebebini açıklatır. 'Bir zamanlar' ile şimdiki durumda bahsi geçen değişiklik gözle görünür bir şeyse, 'Bak işte.' denilerek gösterilir.  Yok, eğer kavramlara ait bir değişimden bahsediliyorsa, 'Çünkü...' denilerek sebep sonuç ilişkisi kurulmasına yardımcı olacak bilgiler, düşünceler sıralanır.

Şimdi bahsedeciğim olay tam 'Bir zamanlar' diye başlanacak cinsten... 'Bir zamanlar' (1993) bir Kayseri Milletvekili Plan Bütçe görüşmelerinde diyordu ki:

''Sayın üyeler... Çok önemli bir husus yargının bağımsızlığıdır... Yargının bağımsızlığı ne demektir?.. Mahkemelerin hiçbir etki altında kalmadan, vicdanlarının sesini dinleyerek karar vermeleridir... Türkiye'de yargının bağımsızlığının zedelenmesi söz konusudur... Bunun en önemli sebebini HSYK'nın yapısında görmekteyiz... Sayın Bakan ve Sayın Müsteşar burada üyedirler... Dolayısıyla siyasidirler... HSYK'ya etki etmek söz konusudur... Bu nedenle siyasi iktidarın direkt temsilcilerinin HSYK'dan çıkartılması gerekmektedir...(31 Mart 2010, HT)''



Bu Milletvekili, şimdinin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'dür.

Hazır kendisi de Anayasa değişikliği için, '(Önüme geldiğinde) DOĞRU OLANI YAPACAĞIM.' demişken, bir daha hatırlatma yapayım dedim. Malum, hafıza zayıflayabiliyor; aradan geçen zaman nereden baksanız yirmi yıla yaklaşıyor.

Dedim ya, 'bir zamanlar' kalıbının bir de güzel özelliği var diye. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, anayasa değişiklik paketinin tamamını onaylarsa, halka bir açıklama yapmalıdır diye düşünüyorum. 1993'den bu yana neler olmuştur da, düşünceleri o zaman açıkladığının tam tersi yönde değişmiştir, diye. Bu sebep sonuç ilişkisini kurduracak bilgileri, düşünceleri halkıyla paylaşması, görevi doğrultusunda, gerekliliktir, diye düşünüyorum, bir sade vatandaş olarak ben.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder