Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

15 Şubat 2010 Pazartesi

Atatürk'e boyun eğen İstanbul...

Fransa'daki 'Türkiye Mevsimi' etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilen Bizans'tan İstanbul'a adlı serginin katalogunda, bakın Cumhuriyet dönemi İstanbul'u nasıl anlatılmış:

'...Fakat, İstanbul'un Avrupa koruması altında bir serbest bölge olarak yaşamını sürdürmesine karşı, bu oyunu bozan tepki Asya Minör'den gelmiş. Milliyetçi direniş Anadolu'yu kontrol edip, ardından da İstanbul'u geri almayı başarmış. Şehir kurtulmuş evet ama, Mustafa Kemal Paşa ve milliyetçi güçleri tarafından kurulan yeni rejimin kurallarına boyun eğmek zorunda kalmış. Başkent Ankara'ya taşınmış ve İstanbul fiili olarak, siyasi ve ekonomik olarak marjinalize edilmiş. Şehir, bunların zararlarını ciddi olarak görmüş. Hızla boşalmış, özellikle gayrimüslimler onu terk etmiş.1950'lere kadar İstanbul ancak devletin yeni önceliklerinin dışında yaşayarak bitkisel hayatta varlığını sürdürebilmiş ve hatta arada geçmişe sempatiyle bakması üzerine şüpheler oluşmuş. Ama savaş sonrasının ekonomik patlamasıyla kent yeniden güçlenerek kendine gelmiş.'

CHP İstanbul Milletvekili Çetin Soysal, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'a, 'Uluslararası alanda pek çok kişi tarafından okunacak bu metinlerin yetkili ve sorumlusu kim ya da kimlerdir? Katalogun sorumlusu kimdir?' soru önergesini verdi.

2 yorum:

  1. Istanbul asil 1990 yillardan sonra boyun egmis...

    YanıtlaSil
  2. Soru önergesine ne cevap vereceklerini çok merak ediyorum...

    YanıtlaSil