Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

28 Ekim 2009 Çarşamba

Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi, Cumhuriyetin 86. yaşı için

Cumhuriyet Bayramı'nı kutlayabiliyoruz, bugünlük.

Aman ne kutlama! Bir yandan açılım ayakları ile terör örgütü üyeleri güle oynaya sınırımızdan içeri alınıyorlar, öbür taraftan şehit yakınlarının kurduğu çeşitli derneklerin üyeleri Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne ellerinde Türk bayraklarıyla girmek istedikleri için, içeri alınmıyorlar!

Aman ne kutlama! Günlük gazetelerin ön sayfasına bir bakın, hangisi, çocukluğumdaki gibi, tam sayfa ve tüm yazarlarıyla Cumhuriyet Bayramımızı kutlamış? Bu kutlamanın ne kadar yerinde ve haklı bir kutlama olduğundan bahsetmiş? Sür manşette yazılan uyduruk bir 'Kutlu olsun' mudur bu işin hakkı? Her şeyi olduğu gibi, cumhuriyetimizi de çarçabuk tükettik!

Aman ne kutlama! Bazıları için, farkında olmayarak bile olsa, 29 Ekim tarihinin Cuma ya da Pazartesi'ne denk gelmesi, günün anlamından daha önemli hale gelmiş. Bazıları da, Seda (Sayan) es kaza haber vermezse, bugünün ne olduğunu bile bilemez...

"Cumhuriyetin önünde hazır bir model yoktu. Yolunu düşünerek, arayarak, deneyerek açtı. Şartlardan, ihtiyaçlardan, imkanlardan, tarihten yararlandı. Para yok, kredi yok, yetişmiş yeterli sayıda eleman, uzman yok, araç-gereç yok. Osmanlı'dan borca batık bir miras kalmış." Bunlar Turgut Özakman'ın tümceleri. Yeni kitabı 'Cumhuriyet, 1922-1938' kitabının arka kapağından. Eleştirmeden önce, cumhuriyetle ilgili, o günlerle, cumhuriyeti kuranlarla ilgili bu gerçekleri kim, ne zaman hatırlayacak, merak ediyorum.

Cumhuriyet Bayramımızı kutlarken, Atatürk'ün gençliğe hitabesini bir kez daha, bugünleri düşünerek okumanızı öneriyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder