Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

9 Ocak 2011 Pazar

İşkillenmek için nedenlerim var

Saat tam olarak 6.43.
Uyanalı belki yarım saat kadar olmuştur.
Ama yazmaya başlama saati 6.43.
Aklımda bir soru ile uyandım. Sadullah Ergin'in bir sorusuyla.Yanıtının dinci, laik, yaş, cinsiyet, cahil, okumuş ve sayılabilecek başka bir yığın özelliğe karşın herkes için değişmeyeceği bir soru.

Yanıtı, aslında, 'Hayır' olan bir soru.


''Davanıza kumar, alkol bağımlısı birinin bakmasını ister misiniz?''

Hani hakimleri ve savcıları fişlediklerini açıkladı ya...
Fişliyoruz çünkü...
Fişlemezsek var ya...
Aslında, her şeyin düzgün olduğu, yani A'dan Z'ye mükemmel işlediği bir sistem için sorulabilecek bir soru Sadullah Ergin'inki.
Bir sonuç sorusu bu.
Mesela, basit bir matemetik işlemin sonucu gibi.
Mesela, 4'ün, 2 ile 2'nin toplamı edip etmediği gibi.

Pekii, yakın geçmişe, 8-9 yıl önceyi bile boşverin, son 1-2 yıl öncesine baksak, diğer konuları da yine boşverin, sadece adalet konusundaki gidişat, 2+2=4'deki gibi basit ama mükemmel sonuç verebilecek durumda mıdır? Ki, biz Sadullah Ergin'in sorusuna gönül rahatlığıyla 'Hayır' diyelim? Eğer sizin '2' dediğiniz şey aslında 1.99999999999999999'sa bile, sonuç 4 etmez.

Matematikte yaptığımız gibi sonucun sağlamasını yapsak mesela...
Davaya bakacak kişiye gelinceye kadar...
Davanızın, adaletli, hukuka, kanunlara uygun bir şekilde hazırlanması, sunulması vb için görev alan ilgili ve yetkili kişilerden işe başlanması gerekmez mi?

Mesela, cemaat soruşturması yapan Erzincan eski Başsavcısı İlhan Cihaner'in başına gelenleri, hukuksuzlukları, kanunsuzlukları, 'Adalet Bakanlığının verdiği yetki gereğince...'leri hatırlayınca, bildiğimiz 2'lerin 2 olmadığını, dolayısıyla sonucun 4 etmeyeceğini görebiliyoruz. Hukuka, yasalara uymak yerine olay ve kişi bazında alınan kararlar, uygulamalar sayesinde, herkes için standart bir adalet kavramının kalmadığı örneklerle sabit. Ancak, bir kesim şeriat ve cemaat bağımlılığı olan şekerli vatandaş için sonuç 4, hatta bazen 5 bile olabiliyor.

Eğer ben sade bir vatandaş olarak adalet sistemine başından itibaren güvenemiyorsam, bu soruya bırakın yanıt vermeyi, sorunun sorulmasından bile işkillenirim...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder