Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

4 Nisan 2012 Çarşamba

Doğalgaz ve diğer zamları - 2

Murat Muratoğlu - Doğalgazda bir acayip zam


Bunun adı kandırmaca... Ben başka izahını yapamıyorum. İşincin ilginci halkımızın %50'si de bu kandırmacanın arkasında... Destek veriyorlar. Ben bunun da izahını yapamıyorum zaten.


Anlatayım bakalım siz izahını yapabilecek misiniz?


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, 1 Nisan 2012 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere doğalgaza %18.72 oranında zam yapıldığını açıkladı. 'Zam yapmaktan hoşlanmadıklarını ve bir siyasetçi olarak zam haberi vermeyi sevmediğini ama uzun süredir dşvizde yaşanan dalgalanmalar ve ham petrol fiyatlarındaki artışlar sebebiyle mecbur kaldıklarını' söyledi.


Bir kere, ikisi de ağırlıklı olarak ısınmada kullanılıyor diye
aynı kalemde sayamazsınız. Ayakkabıya zam geldiği için bere fiyatları arttı demek gibi bir şey bu! Petrol fiyatları ile doğalgaz fiyatlarının ne alakası var? Hiç yok!


Doğalgaz ayrı kulvarda koşuyor, petrol apayrı... Şöyle ki; 30 Haziran 2008 tarihinde doğalgaz kontratları 13.550 dolardan fiyatlandırılıyorken, bu yılın başında 4 Ocak 2012'de 3115 dolara kadar düştü. Üç yılda kontrat başına 10 bin dolardan fazla değer kaybetti.


30 Mart 2012'de, yani geçtiğimiz cuma, son yılların en düşük fiyatından 2117 dolardan kapattı. Doğalgaz fiyatları dünya emtia piyasalarında sadece yılbaşına göre %32 aşağıdan işlem görüyor.


Dahası, biz doğalgazı dolar ile alıyoruz. Yılbaşında 1,8770 olan dolar kurunun Cuma kapanışı 1,7810'a denk geliyor. Bunun anlamı dolar kuru yılbaşından beri  %5 gerilemiş.


Yani ne doğalgaz fiyatları artmış, ne döviz fiyatları yükselmiş. Üzerine üstlük yılbaşından bugüne TL bazında doğalgaz maliyetlerinde %36'lık düşüş söz konusu olmuş.


Normal şartlarda bizim doğalgazı %36 indirim ile almamız gerekiyorken, sonuç ne? Az buz da değil... Doğalgaza %18.72 zam... İnsaf!


Diyecekler ki, bizim anlaşmalarımız böyle, mecburen pahalıya alıyoruz.


Bu işin savunması olmaz, ben olsam istifa ederdim. Hatta kim olsa iftifa ederdi. İstifa eden olacak mı? Burası Türkiye annem, hayal kurmayı bırakalım, kimse istifa etmez. Bulunmaz Hint kumaşıdır onlar...


Ama biz yönetilenler, lütfen biraz kafayı çalıştırıp da düşünelim, kör olmayalım. Bize yazık oluyor!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder