Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

30 Kasım 2010 Salı

Susuz çalışan çamaşır makinası ve trafiğe Çin'den çözüm

Cumhuriyet Gazetesi'nin Bilim Teknoloji ekindeki 'Yılın Buluşları' sayfasından iki harika haberi paylaşmak istiyorum. 


26 Kasım sayısından ilk haber susuz çalışan çamaşır makinası,  diğeri ise trafik sorununa Çin'den süper bir çözüm! Aslında e-legs de var ama, ben Cumhuriyet'ten önce davranıp yazmıştım zaten ;-)) 



İngiliz Xeros Ltd. şirketine ait laboratuarlarda, Prof. Stephen Burkinshaw ve Leeds Üniversitesi'nin çalışmaları sonunda neredeyse susuz çalışan çamaşır makinası üretildiğinin haberini veriyor. Yanlızca ABD'de her yıl çamaşırların temizliği için yaklaşık 1 trilyon litre su harcandığını göz önüne aldığımızda, bu muhteşem buluşun ve teknolojinin anlamını kavrayabiliriz. Makinanın ticari versiyonu gelecek yıl piyasaya çıkacakmış. 


Nasıl çalıştığı ile ilgili bilgiyi buradan bulabilirsiniz. 


* * *


Otomobil satışlarının patlamasıyla birlikte, trafik artık Çin'in de sorunu olmuş. Shenzhen Huashi Future isinli Çin firması, bu sorunu çözümenin süper bir yolunu bulmuş. 1200 yolcu kapasiteli ve metrodan daha ucuza mal olacak bu dev araçlar elektrik ve kısmen güneş enerjisiyle çalışacak. Asfalt yolda giden tren gibi düşünün, fakat yaklaşık 2 metre yukarıdan gidecek. Trafik ise bu dev aracın altından akmaya devam edecek. Şirket, sistemi Pekin'de denemek için hükümetten onay bekliyor.

2 yorum:

  1. Camasir makinesinde bir an celiskide kaldim ama Cin'in bu trafik sorununa buldugu cözüm bence cok ilginc. Her halûkârda sanada tesekkürler Dilek, bu güzel buluslari paylastigin icin.

    YanıtlaSil
  2. E-postama gelen yorumlardan bazıları, böyle cin fikirlerin eskiden Japonlardan çıktığı, şimdilerde ise Çinlilerin Japonlara fark atmaya başladığı yönündeydi. Kimden çıktığı tabii ki önemli ama, bazı global sorunların çözümsüz olmadığını bilmek çok güzel.

    YanıtlaSil