Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

24 Aralık 2010 Cuma

Emekli maaşlarına gelen zam

Emekli maaşlarına gelen 60 TL'lik zam için yaptığım anketin sonuçlarını açıklıyorum.

Anket sorusu şöyleydi: Emekli bu 60 TL'yi nasıl değerlendirsin? 
Seçenekler, 
  • borsaya girmek 
  • dolar-avro sepeti yapmak 
  • ons ons altın almak 
  • varil varil petrol almak 
  • gayrimenkule dönmek 
  • büyükbaş hayvana yatırmak
  • İsrail'den GDO'lu domates tohumu almakdı. Bu tohumlarla ne yapacaklarını bildikleri ek bilgi olarak verilmişti.

Emekliye, petrol ve gayrimenkulü öneren çıkmadı. Anlaşılan kimse






seçim öncesi petrol türevlerine zam yapılacağı beklentisinde değildi. Halbuki bütçedeki gelirler tablosunu iyi okuyup, bir de rekor düzeyinde artan cari açığa baksalardı, memleketin dolaylı vergilerle ayakta kaldığını görürlerdi. Gayrimenkule acayip şaşırdım doğrusu; önerilmemesini hiç beklemiyordum. Belki de seçeneği 'TOKİye yatırsın' diye yazmak lazımdı. Ne bileyim.

%33.33'le en yüksek oranda önerilen yatırım aracı ons ons altın almak oldu. Anadolu medeniyetleri sergilerinin de kanıtlanacağı gibi altın, bura insanı için bir başkadır zaten. Altın takılar süslemiş kadınların boynunu. Kıyafetler altın sicimlerle ışıldamış. Altın taraklar taramış saçlar. Ticaret altınla yapılagelmiş. Çorbasını altın kaşıkla, şarabını altın kadehten içmiş zamane insanları.  Tabii o zamanlar, ''meyveden yapılmıyor mu bu, meyvesini ye'' diye bi akıl olmadığından kimsenin aklına şarap yapmamak gelmemiş de bir türlü, meyvesini ayrıca altın tabaktan yemiş. Eh, günümüzde altın tabak çanak kullanmak görgüsüzlük sayılınca, komşularla, eş dostla bir araya gelmeye 'altın günü' demişler. Hey gözünü sevdiğim milletim ya. Atalarının altın tutkusunu hala canlı tutuyor ya, inanın göz yaşlarımı altın mendille silmek istiyorum. Altın iyi kazandırdı yatırımcısına.

Büyükbaş hayvan ve GDO'lu domates seçenekleri eşit oranlarda önerilmiş emekliye. Anket katılımcılarının %26.66'sının önerisiyle büyükbaş hayvana giren emekli bir kez daha kaybetti. Gazetede okuduğuma göre, kurban bayramında vatandaşın %56'sı kurban kesmemiş. Yaa. Emeklinin elinde patladı büyükbaş. Neyse kasaba filan verir artık. GDO'lu dometesi öneren diğer %26.66 için şimdiden bi şey söylemek zor; en az bi 10 yıl beklicez sonuçları.

Katılımcıların %6.66'sı borsaya girmesini, %6.66'sı dolar-avro sepeti yapmasını önermiş emekliye. Dolar-avro sepetine bişey demiyorum da, millet emeklisi kiiim, borsaya girmek kiim arkadaş ya! Millet-vekilliği emeklisi ise, o zaman durum farklı bak. İMKB'ye de girer, NYSE'e de... Aslında ben sizi denemiştim bu seçenekle; yakalandınız çakallar ;-))

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder