İsrail'in yardım gemilerine saldırmasından ve BM'de İran'a yaptırım için 'hayır' oyu verdikten sonra, bir Akepe heyeti 14 Haziran'da ABD'ye gitmişti. Heyetinin başkanı Ömer Çelik (Akepe'nin Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı) verdiği sert mesajlardan birinde, aynen yazıyorum, şunları söylemiş:
''(ABD Temsilciler Meclisi'nde Ermeni tasarısının gündeme getirilebileceğine dair)... dostlar birbirine şantaj yapmaz.''Tabii, ülkenin gündem ekseni saat başı kaydırıldığı için, 70 küsur milyon vatandaş, geçtiğimiz yerel seçimlerde iktidar partisinin neler söylediğini
haklı olarak, unutur. Hemen hatırlayalım ne demişlerdi:
''İktidar partisinden olmayan belediye başkanına oy verirseniz hizmet alamazsınız.''Ortada böyle bir söylem varken, Ömer Çelik'in mantığına göre, iktidar yani Akepe vatandaşını 'dost' olarak görmemiş, diyebilir miyiz?
* * *
Sigara yasağıyla ilgili olarak bazı kahvehaneler yargıya başvurmuş. Konumuz bu dava değil. Davayla ilgili Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı Avukat Halil Doğan'ın yaklaşımı:
''Bazı kahvehaneler iş yapamıyor diye toplumun sağlığı tehlikeye atılıyor.''
Hatırlamazsınız muhtemelen, bir ara MEB okullarda serbest kıyafet uygulamasına gelecek dönem başlanacağını duyurmuştu. Okul Kıyafetleri İmalatçıları ve Satıcıları Birliği Platformu başkanı, yargıya başvurmamış, onun yerine Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç'a gitmiş, serbest kıyafet uygulaması başlarsa 3 milyon kişinin işsiz kalacağını söylemiş. Ve karardan vazgeçilmiş...
Şimdi biz de, Demokrat Hukukçular Derneği Başkanı gibi, ''Bazı tekstilciler iş yapamıyor diye, çocuklar okula istedikleri kıyafetle gidemiyor!'' diyebilir miyiz?
Evet, biri sigara. Diğeri okulda serbest kıyafet. Sağlıkta aynı sorunu yaratmazlar. Sigaranın zararlarını hepimiz biliyoruz. Ama ya okulda serbest kıyafet? MEB Nimet Çubukçu konuyu gündeme ilk getirdiği günden beri, eğitmeninden psikologlara, velilerden sivil toplum kuruluşlarına (STK) kadar herkes, serbest kıyafet uygulamasının çocuklar üzerinde psikolojik baskı oluşturacağını, gelir düzeyi farklılıklarını daha çok belirgin hale getireceğini, üstünlük-ezilmişlik hislerini artıracağını, aile bütçesine ek maliyet getireceğini, derslere odaklanmak yerine 'ne giyicem' krizlerinin yaşanacağını, okullarda disiplin sağlamanın zorlaşacağı, öğrenci olmayan kötü niyetli kişilerin okulun içine girmesinin kolaylaşacağı ve benzeri pek çok olumsuz etkisini dile getirdiler. Tüm bu olumsuzluklar neticesinde değil de, sektör zora girmesin diye uygulamadan vazgeçilmiş olması sizce de garip değil mi?
Geleceğin toplumu olan çocukların ruh sağlıklarının bombok olması mı, yoksa sigaranın verdiği zararlar mı 'toplum sağlığını' tehlikeye atar, çok emin olamadım!
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder