Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

14 Mart 2013 Perşembe

BM 2013 İnsani Gelişmişlik Raporu yetkilileri ile röportajımız

Birleşmiş Milletler 2013 İnsani Gelişmişlik Raporu yayımlandı. Raporda Türkiye için çarpıcı sonuçlar var.

'İnsani Gelişmişlik' endeksinde 187 ülke arasından 90.cı olmuşuz ki bu 'yüksek insani gelişme' kategorisinde yer aldığımız anlamına geliyor. 2011'de 92.ciymişiz.

Yüzümüzü asıl güldüren endeks ise 'Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği'. Bu bölümde iyice uçmuşuz sayın okurlar: 2011 yılından bugüne 148 ülke arasında 9 basamak yükselip 68.ci sıraya yerleşmişiz.

Nasıl oluyor da oluyor dedik ve BM İnsani Gelişmişlik Raporu'nun ismini açıklamamızı istemeyen üst düzey bir yetkilisiyle 'Vtalk' yaptık. Yetkilinin sözlerini aynen aktarıyorum; elçiye zeval olmaz.

"Sevgili Düşünüyorum Öyleyse..., öncelikle bana fırsatı verdiğiniz için teşekkür etmekle başlamak isterim. Bulgularımızın üzerinden birlikte gidince "Aaa ama bu bize yapılmış bir haksızlık, biz daha iyi yerlere layığız!" diyeceğinize inancım tam. 
Önce 'insani gelişmişlik' endeksi ile başlayalım izin verirseniz. Şimdi sırasıyla hatırlayamayacağım ama, kararımızda etkili olanlardan örnekler vereceğim:  
Grup Yorum'un konserine gidenlere tecavüzcülerden, kadın katillerinden daha fazla ceza veriliyorken; tecavüzcü dedim de aklıma geldi, rütbesi fark etmeksizin askerleri, profesörleri, gazetecileri vb kişileri hapiste tutmak için 'gizli tanık' olarak hapisteki teröristler, tecavüzcüler, katiller, kadın satıcıları vs. kullanılıyorken; yasalarınızda türbanla derse girmek yasak olduğu halde türbanla derse girenlere göz yummadığı için hapis cezası verilen üniversite hocaları varken; tarihinizin en kanlı terör örgütünün hapisteki lideri için 'sayın' ifadesini kullanmak suç kapsamından çıkartılıyorken; iktidardaki partisinin bir milletvekilinin bir fabrikadan 500 bin dolar rüşvet istediği, alamayınca 'Ergenekonun kasası' diye gazete haberleri yaptırdığı yasal dinlemeye takılıp mahkeme tutanaklarına kadar yansıyorken; ifadeleri vaktiyle Ergenekon davasının başlamasına referans gösterilen kişi 'Ergenekon bir projeydi, artık bitti.' diye demeçler veriyorken; yeni doğan her çocuğun kişi başı borç yükü 2002'de 3.353 dolarken, ekonominin uçtuğu 2012'de 7.181 dolara çıkmışsa; milletvekillerini seçen, kanun hükmünde kararname çıkarma yetkisi bulunan, istediği an milletmeclisini feshedebilen bir başkanlık sistemi ileri demokrasi diye tanıtılırken halktan hala çıt çıkmıyorsa, işte bu sizin insanlığınızın ne kadar ileri düzeyde gelişmiş olduğunun göstergesidir diye düşündük. Valla bizim ülkelerde bunların biri dahi olsa kıyamet kopardı, hükümet düşerdi yani. Ama çok da fazla şımarmayın istedik, o yüzden 2 basamak yükselttik. Artık önümüzdeki yıllara bakıcaz, daha neleri neleri kaldırabileceksiniz büyük merak içindeyiz.    
Sıra geldi 'toplumsal cinsiyet eşitsizliği' kategorisine. Buradaki ilerlemenizi sağlayan tek etken aslında bir yargı kararı idi. 2012'nin Mayıs ayında bir kadın (Gülfidan Kuşçuoğlu) 'Filmdeki çıplak adama baktın' diyerek kendisini döven kocasını ütü kablosuyla boğarak öldürmüştü. Sizin yargınız da 'meşru müdafaa' hükmü vererek beraat ettirmişti. Akepenin iktidar olduğu 2002'den bu yana kadın cinayetleri %1400 arttı biliyorsunuz. Sizin yargınız da sürekli 'ağır tahrik' hükmüyle kadın öldürenleri beraat ettirdi. BM olarak biz Gülfidan Kuşçuoğlu'nun beraat etmesiyle birlikte eşitlikçi bir hamle yapıldığını düşünüyoruz. Bu yüzden de Türkiye'yi ödüllendirelim dedik ve 9 basamak yükselttik."  

Yok be şaka şaka :)) 

Konuşma gayet kısaydı aslında:

"Sizin bi devlet istatistik kurumunuz var ya, TÜİK hani... Biliyorsunuz oradaki en akıllı anne babanın en akıllı evladı sayesinde akepe iktidarında önce kişi başına düşen milli geliriniz tavan yapmıştı. Ardından ülkenizin turizm gelirleri bi uçuvermişti.. Son olarak yeni bi hesaplama yöntemiyle cari açığınız düşmüştü. Biz de size pek acıdık, ulan bunlar kendi kendilerine bi bok beceremeyecekler bari TÜİK'teki en akıllı anne babanın en akıllı evladını transfer edelim de, farklı bir veri ve çalışma yöntemi benimseyerek acılarına son verelim, dedik. Olay bu kadar basit."


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder