Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

15 Eylül 2014 Pazartesi

Toprak bütünlüğü ve referandum

İngiltere hop oturup hop kalkıyor, çünkü İskoçya'da bağımsızlık referandumuna sayılı günler kaldı. 

İngiltere'de iktidar "N'olursun güzeliim sevsen beniii" derken, ayrılıkçıların bağlılıklarına, sadakatlerine - bizdeki görücü usulü hesabı, sevgi olsa n'olur, olmasa n'olur - talip olmuş vaziyette. Kesenin ağzını açmış, vaatler üstü vaatler...

Bağımsızlık referandumu dünyayı, en azından Batı'yı çok yakından ilgilendiriyor. Bakın, sıradaki ülkeler
ve ayrılıkçıları şunlar:

İngiltere'de İskoçlardan sonra Kuzey İrlandalılar, 
Fransa'da Brötonlar ve Basklar, 
İspanya'da Katalanlar ve Basklar, 
İtalya'da Venetolular
Belçika'da Flamanlar ve Valonlar, 
Amerika'da Teksaslılar.

İyiydi di mi, Türkiye'de ayrılıkçı hareketi yerleştirmek; insan önce kendi bahçesine bakar! On yıllardır - politikada çok çok daha önceleri de var ama neyse - kitaplarda olsun, ajandalarda olsun, medyada olsun Türkiye haritalarında topraklarımızdan bi kısmını kesip çıkararak Kürdistan diye bi yer yaratma çabaları meyvesini verdi geçenlerde: Aşiret reisi Barzani, civanım delikanlının daveti üzerine Diyarbakır'a geldiğinde şu sözlerle karşılandı:

Kürdistan'a hoş geldiniz!  

Canım civanım delikanlı "Ukrayna'nın toprak bütünlüğü" konusunda ahkam keseceğine, öncelikle başbakanlıktan cumhurbaşkanlığına geçtiği ülke olan Türkiye'nin toprak bütünlüğünü ele alsa... Buraya da yakışıyor bak: İnsan önce kendi bahçesine bakar. 

* * *

Bizim ayrılıkçılarımızdan Gülten Kışanak'ı duymuşsunuzdur herhalde: "Siyasi özerklik yetmez, mali özerklik de istiyoruz." diyor. Orhan Bursalı'nın dünkü yazısındaki "çözüm süreci" yorumu çok anlamlı. 

Anlamadığım nokta şu: Yukarıda listelediğim tüm ayrılıkçıların, ekonomik olarak iyi kötü kendilerini idare edecek kadar bile olsa teknolojik ve sanayi gelişmişlikleri var. Bizimkilere bakıyorum, daha kaçak elektrik kullanıyorlar, faturasını onlar hariç tüm Türkiye ödüyor; katırlarla sınırdan kaçakçılık yapıyorlar ki üç kuruş para girsin ceplerine (askerler kaçakçılığa karşı en ufak harekete geçince soluğu mahkemede alıyorlar, yani 'Yeni Türkiye' 'ayrılıkçı kaçakçılık IN, TSK OUT' diyor!) Acaba diyorum, bizim ayrılıkçılar bu zavallı halleriyle Irak'taki petrol zengini Kürtlere mi yamanmayı düşlüyorlar? Yoksa, yıllardır ve halen Türkiye sınırlarına dahil olan bu bölgelerde petrol falan var da bizim mi haberimiz yok! 

Gülmek isterseniz Yılmaz Özdil'in konuya ilişkin yazılarını hatırlayın: Her seçimden 1-2 ay öncesinde çeşitli bölgeler için bakanların, devlet adamlarının şaşmaz demecidir 'Dünyaya yetecek kadar petrol bulduk, sondaj çalışmalarına önümüzdeki aylarda başlayacağız.' 


              

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder