Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

19 Ocak 2013 Cumartesi

Bir keyif yazısı

Uzun zamandır keyif yazısı yazmamışım. Tabii biliyorsunuz bütün bunlar, şehit olmak da dahil nasip işi. Bugüne nasipmiş diyelim, geçelim :))

Yasak olan caziptir, yasak olanı yapmak keyif verir değil mi? Hazır alkol yasakları ülkemizde gizliden falan değil, açık açık uygulanmaya başlamışken... İşte size keyifli bir şarap yazısı. 


Hangi şarabın en yakın dostu hangi peynirdir?

Yıllanmış beyaz sek şarap, olgunluğundan mıdır, görmüş geçirmişliğinden midir bilinmez, arıza çıkarmaz, rahattır. Keyfinine keyif katacak dostları tulum, mozzarella, bursen (Boursin: Yumuşak, krem peynir kıvamında bir Fransız peyniridir; genellikle krakerlerle servis edilir), gravyer, gorgonzola ve rokfordur. Bunların hiçbirinin olmadığı ortamda kıllık yapmaz, camambert, taze kaşar, eski kaşar, otlu peynir, cheddar, edam ve emmental ile de idare eder.

Beyaz dömisek ise, burnundan kıl aldırmaz, o yüzden de iki dostu vardır: Gorgonzola ve rokfor. Boşta kalmamak, günü geçirmek için tulum, mozzarella ve otlu peynirin de ortamda olmasına ses çıkarmaz.

Rozenin karakteri şeker gibidir, tıpkı rengi gibi. Hayatta dost olamayacağı yegâne peynir parmesandır.

Dömisek rozenin tercihi tulum, mozzarella ve otlu peynirden yanadır. Gorgonzola ve rokfora hiç tahammülü yoktur.   

Gelelim kırmızı şaraba... Öncelikle, yıllar öncesinden kocamla benim kalbimizi kazandığını söylemeliyim. Dostumun dostu benim de dostudur, mantığından hareketle, brie, camambert, bursen, eski kaşar ve gorgonzola ile çok sıcak, keyifli bir dostluğumuz gelişti. Yalnız, aman diyem, onun yanında beyaz peynir ve otlu peynirlerle beraber olmayın; küsüverir size. Bizim yaptığımızı yapın, bu ikisiyle dostluğunuzu kırmızı şarabın olmadığı ortamlarda devam ettirin. Herkes mutlu olsun. 

Kırmızı şarabın yıllanmışını, beyaz sek şarabın yıllanmışı gibi geniş gönüllü sanmayın; büyük hata yapmış olursunuz. Bir kere farkı renginde: Ateş rengi; yakar valla adamı. Brie, eski kaşar ve rokfordur dostları. Onun yanında taze kaşarı, gravyeri ve cheddar'ın adını anmayın. Sizin sevginize inandıysa, mozzarella, camambert, bursen, gorgonzola ve parmesana ses çıkarmaz. 


İşte böyle... Bir gün nasip olursa şarap ve yemek-meze uyumunu da yazarım.

Keyifli hafta sonları geçirin efendim :)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder