Yarattığın dünyadan ibaretsin, ne bir eksik ne bir fazla.

19 Ekim 2010 Salı

Emekli, para isteme benden, buz gibi soğurum senden!

Yanda bir anket var. Katılın; sonra 
ya da önce fark etmez, aşağıdaki yazıyı okuyun. 

Geçenlerde, bizzat şahsen kendisi, emeklilere 60 TL'lik zam(!) bahşetmek lütfunda bulundu. Allah tutuğunu altın etsin, diyeceğim ama, zaten altın işinde olan bir çocuğu var civanım delikanlının, o yüzden gerek yok. 

Ortalama %13.7 zam ne güzel geliyor kulağa, değil mi? Aşağıda vereceğim rakamlara bakınca, ortamala %13.7'nin 57 TL ile 63 TL arasına denk geldiğini görünce, pazarlama dilinin gücüne bir kez daha hayran kalacasınız derim.  


 
Fakat açıklamasındaki bir şey 'acaba mı?' dedirtti.

"Avrupa ülkelerinin çoğu maaşları dondurdu, hatta kesinti yapan bile var."

Allahtan gugıl diye bi global gazete+dergi var da, oradan öğrenebiliyoruz bazı şeyleri. Mesela Haziran'da Romanya'da böyle bir karar almış hükümet. Ama, Anayasa Mahkemesi bunu anayasaya aykırı bulmuş ve iptal etmiş. Tabi Romanya'da kimse çıkıp da 'hukukun arkasından dolaşırız' ya da 'maaşı kesilenlerin, bakkala çakkala borçlarına ben kefilim' dememiş. Paşa paşa Anayasa Mahkemesinin kararını uygulamışlar.

Bir iki gün önce Fransa'da, emeklilerle ilgili yeni bir düzenlemeye gitmek istemiş hükümet. Fakat orada olay maaşların dondurulması ya da düşürülmesi değil, emeklilik yaşının yükseltilmesiymiş. Lise öğrencileri de dahil her kesimin protestoları devam ediyor. Lise öğrencisinin protestoda ne işi var be! diyenlerdenseniz, anne-babalarının haklarını savundukları kadar, kendi geleceklerinin mücadelesini de veriyorlar; ölene kadar lisede öğrenci kalmayacaklar ki! Neyse... Bunlar böyle. 

AB emeklilerin maaşlarını yeniden düzenlemek için bir komisyon kurmuş. Komisyonun başkanı da çok tanıdık: Jose Manuel Barosso. Bu komisyonun amacı, emeklilerin maaşlarını dondurmak ya da kesmek değil, finansal krizden en çok etkilenen kesim olan emeklilerin gelir düzeyini ne yapalım da iyileştirelim imiş. Ve bunu 'Avrupa 2020 Sürdürülebilir Gelişme' stratejisinin önemli parçalarından biri olarak görüyorlarmış. Bu da böyle.

Krizde maaşa ayar çeken ülkeler de var tabi. Fakat emeklilerinkine değil, bakanların başbakanların maaşlarına ayar çektiler. Örnekler arasında, mesela, komşumuz Yunanistan'da başbakan kendisinin ve bakanlarının maaşlarını dondurdu; İngiltere'de kabine üyelerinin ve milletvekillerinin maaşları %5, Bulgaristan'da başkaban ve bakanların maaşları %15, Romanya'da %20, Ukrayna'da %50 oranında düşürüldü. Hatta İspanya hükümeti, kendileriyle birlikte kralın maaşını bile düşürdü... İşte bu da böyle.

Küçük bir not daha: yukarıdaki emekli maaşlarının zavallılığına ağlar mısınız, güler misiniz, bu kadarcık paralara nasıl olur da 1 ay hayatta kalınır merak ve isyan eder misiniz, yoksa bana ne mi dersiniz bilmem ama,
 "Başbakan maaşımla geçinemiyorum." 

diyen civanım delikanlıya, halkı hep bir ağızdan, can-ı gönülden, her fırsatta haykırıyor: 

Türkiye seninle gurur duyuyor!

2 yorum:

  1. Güzel bir arastirma sonrasi ortaya böyle güzel ve bir o kadar da düsündürücü bir yazi cikmasi cok dogal. Üzüldüm, böyle zevk ile okudugum bir yazidan sonra edindigim duygu...
    Bu arada bir sey sorabilirmiyim Dilek, Tûrkiye'de Milletvekilinin maasi ne kadar aceba? Ortalama olarak...

    YanıtlaSil
  2. Çok yerinde bir soru. Hemen söyliyeyim:

    5.600 USD'a denk geliyor. Kişi başı milli gelir de 10.000 dolar civarında. Yani milli gelire oranı %56. Sadece maaşla kalsalar yine iyi, harcırah var, cep telefonları faturaları bile devlet bütçesinden karşılanıyor: 2011 yılı bütçesinde 8 milyon 500 bin TL ödenek öngörüldü. Bu arada unutmadan,çifte emeklilik gelirleri var ve yaş sınırlaması yok.

    AB'bir raporuna göre, Türkiye'ye en yakın örnek İtalya'da milletvekili maaşı 9.150 USD; fakat orada kişi başı milli gelir 40 bin dolar, yani oranlanırsa %22.8, yan ödemeleri yok ve emeklilik gelirleri memurlarla aynı. İsviçre, Danimarka, Avusturya, Belçika, Çek Cum., Litvanya, Polonya ve Ermenistan'da emeklilik maaşı diye bir kavram bile yok.

    AB'ye uyum sağlamak için anayasa değişiklikleri falan yapıyoruz ya, merak ediyorum, milletvekili maaşlarında, yan ödemelerde, emekliliklerinde ve daha önlemlisi kişi başı milli gelirde ne zaman uyum sağlayacak değişiklileri yapacaklar?!

    İşte durum bundan ibaret...

    YanıtlaSil